Lasse Anrell

Hippo Bokförlag

Jag har alltid älskat fotboll. När jag var barn älskade jag Degerfors eftersom min pappa var därifrån. Sen älskade jag Hammarby och ända sen den höstdagen 1970 när jag såg dem för första gången på Söderstadion har Hammarby varit en av de viktigaste passionerna i mitt liv. Jag har skrivit om fotboll i Sportbladet där jag var krönikör i 17 år – jag har sett VM-finaler och Champions League-finaler på plats och jag har alltid undrat vad det är som gör fotbollen till världens i dag enda gemensamma språk – det enda språk man kan prata på både Östermalm och i förorterna utanför storstäderna. I  Afrika, Europa, Asien och Amerika. Bland fattiga och rika – överallt talar folk språket fotboll.

Jag har själv spelat fotboll i pojklag – jag har haft söner som spelat i Hammarbys pojklag och jag känner många tränare som kämpar på med sina flicklag och pojklag. De älskar sitt jobb. Ibland är det svårt, ibland blir barn sura, ibland kräver de för mycket – men det gemensamma är att fotbollen är deras gemensamma passion.

Jag har skrivit om fotboll förr. Mina och Mati Lepps böcker om Spinkis blev stora favoriter och jag har skrivit den ohyggligt tjocka boken Skaffa dig ett liv om mitt eviga kämpande i motvind som Hammarbysupporter.

Lasse Anrell tilldelas 1997 andrapriset för boken Spinkis och Costas i Bokjuryns omröstning om årets bästa barnbok för åldrarna 7-9, barnens egen omröstning, tillsammans med Mati Lepp.

Böcker på Hippo: Inte coolt, sa Bruno, Inte rättvist, sa Bruno och Messi är min kompis, sa Bruno samt Vi och dom andra.